Pravilno korišćenje i održavanje klima uređaja
   22/02/2023    Komentara 0
Pravilno korišćenje i održavanje klima uređaja

Godišnji servis klima uređaja poboljsava efikasnost rada, manju potrosnju el. energije, smanjuje mogućnost kvarova, čuva vaše zdravlje - čistiji vazduh u prostoriji,doprinosi tišem radu uređaja...

Servis podrazumeva detaljnu proveru unutrasnje i spoljašne jedinice, a tu spada i provera freona, čišćenje i dezinfekciju antibakterijskim sredstvima...

Najbolje je servis obaviti pred leto ili pred zimu u zavisnosti da li uređaj više koristite za grejanje ili hladjenje prostora.

 

Mrežasti filter je neophodno čistiti ili oprati mlakom vodom nekoliko puta godišnje, a filter unutrašnje jedinice čisti se određenim antibakterijskim sredstvom.

Za pranje i osvežavanje klima uređaja postoji dosta različitih sredstava i alata, kako za servisere, tako i za kućnu upotrebu, pa ponekad taj deo možete i sami obaviti.

Ali za pred sezonski godišnji servis svakako to mora učini stručno lice. Evo jednog snimka kako dezinfekciju i dubinsko pranje radi serviser https://www.youtube.com/watch?v=p9x4CNm7_j8

 

A evo i još nekoliko saveta iz iskustva naših saradnika - servisera:

 

Naizgled banalno deluje ali kažu da ako leti podesite temperaturu na 24-25 stepena Celzijusovih, umesto na 21-23, uštedećete 10 do 25 posto na računima za el. energiju. Takođe, račun ćete smanji i ako za određene situacije izaberate pravi mod - režim rada vaše klime.

 

Optimalna temperatura zavisi od spoljašnje temeperature. Preporuka je da leti ne bude razlika u temperaturi veca od 10°C izmedu spoljašnje i unutrašnje temperature. Konkretno, ako spoljna temperatura iznosi 34 stepena, klima uredaj treba podesiti da hladi na 26-27 stepeni. Takvu temperaturnu razliku ljudski organizam dobro podnosi.

 

Često se govori o štetnom uticaju klima uredaja po zdravlje ljudi, međutim, kod kućnih split sistema ne treba brinuti ako se vodi racuna o tome da se pravilno podesi zadata temperatura prostora koji se klimatizuje i ne izlaže se direktnom strujanju vazduha prilikom hladenja, ako se redovno provetravaju prostorije i naravno, pravilno održava uredaj.

 

Ukoliko primetite da vaša klima odjednom ne može da ohladi prostor, iako ventilatori rade punom brzinom, ili ako mnogo duže vremenski radi da postigne zadatu temperaturu, najverovatnije da gubi freon i trebate pozvati servisera.

Klima za svoj rad ne troši freon, freon samo cirkuliše kroz klima uređaj i prelazi iz stanja u stanje. Što bi značilo da se freon ne može potrošiti ukoliko nije došlo do nekog oštećenja.

Klima uređaja koji gubi freon, konstantno pokušava da postigne zadatu temperaturu, automatski se povećava potrošnja el. energije. Sistem u kom nedostaje 10% freona troši do 20% više energije za svoj rad.

Freon nije bezazlena hemikalija, dokazano uništava ozonski omotač i postoje specijalni propisi za odlaganje ovog gasa. Stoga njegovo curenje treba sanirati što pre. A sa druge strane ukoliko dirate klima uređaj za koji sumnjate da gubi freon, možete dobiti ozbiljne opekotine.

*Ovaj tekst je informativnog karaktera i izražava mišljenje autora, koje ne mora uvek biti ispravno. Electro Ricambi d.o.o. nije odgovoran, niti garantuje za bilo koje mišljenje, preporuku, ili zaključak koji se pojavljuje u tekstu. Takođe, Electro Ricambi d.o.o. ne može da prihvati odgovornost za bilo kakav gubitak ili štetu nastalu iz tumačenja ovog teksta.

 

Ostavite komentar

Follow us on Facebook