Kupujete novu veš mašinu?
   14/02/2023    Komentara 0
Kupujete novu veš mašinu?

Kupujete novu veš mašinu! Čestitamo! Bar nekoliko godina nećete brinuti o njoj, neće se kvariti, neće praviti buku, ispuštati vodu van odvodnog creva i uživaćete u brzo i lepo opranom vešu?

Tako bi trebalo da bude, ali nažalost nije baš uvek tako! Kako prenosi YouTube kanal Potrošački savetnik, u poslednje vreme čujemo sve više pritužbi na nove veš mašine. One zaista ne rade kao stare, ali se dešava da na stvarima ostaju tragovi praška ili veš posle pranja neprijatno miriše, a i trajanje pranja je po rečima nekih nepredvidivo. S druge strane proizvođači objašnjavaju to boljom energetskom efikasnošću i nepravilnim rukovanjem. Uostalom pogledajte kako je to sagledao autor ovog videa: https://www.youtube.com/watch?v=RJhK74ZoVHk

S druge strane poslednjih godina je na tržištu sve više modela sa inverterskim motorima.

Tehnologija invertera funkcioniše tako što senzori detektuju opterećenje mašine za pranje veša. U zavisnosti od opterećenja, određuje optimalnu brzinu kojom mašine treba da rade. Naravno, to rezultira optimizacijom potrošnje električne energije.

Ovaj proces uključuje upotrebu motora sa promenljivom frekvencijom (VFD) ili motora bez četkica kako ih obično nazivate. Dakle, imate motor mašine za pranje veša koji može da radi pri promenljivim brzinama u zavisnosti od opterećenja.

U konvencionalnoj tehnologiji, zajedno sa motorom imate mnogo pokretnih delova kao što su zupčanici i kaiševi. Ove mašine troše mnogo električne energije zbog trenja. Takođe prave veliku buku.

S druge strane, inverterski motori su glomazniji, ali su efikasniji u poređenju sa konvencionalnim motorima. Ovi motori ne prave mnogo buke jer nemaju pokretne delove. Takođe nema trenja, što dovodi do smanjenja potrošnje električne energije.

Dakle, možemo konstatovati da je motor koji radi na tehnologiji Digital inverter ili Inverter Direct Drive tehnologija veoma efikasna mašina.

U takvim mašinama nalazite da je motor direktno povezan sa bubnjem bez upotrebe kaiša ili remenice. Imate manje mehaničkih delova i na taj način obezbeđujete najmanje rasipanje energije. Dakle, na kraju dobijate visoko efikasnu mašinu koja proizvodi manje vibracija i buke. Dakle, invertni motori koriste magnetno polje umesto karbonskih četkica. U unutrašnjosti motora nema  četkica, što ne dovodi do trenja ili kontakta tokom rotacije. Ovo omogućava efikasnije uključivanje i zaustavljanje motora. Manje trenja znači manje buke, manje habanja, duži životni vek i manja potrošnja energije. 

Korišćenje tehnologije digitalnog invertera pomaže vam da uštedite energiju jer ove mašine za pranje veša troše energiju u zavisnosti od opterećenja uređaja. Ove mašine koje rade u tehnologiji pametnog invertera imaju duži vek trajanja. Stoga proizvođači nude produženi garantni rok od skoro deset godina na ove mašine. 

Mane ovakvih mašina za pranje veša su veća cena i veći troškovi popravke. 

Naravno da nije sve crno-belo, kao i ostale stvari, bilo da je konvencionalna ili inverterska, izaberite mašinu koja će odgovarati vašim potrebama, naravno i mogućnostima. Ono što je sigurno bitno je da se informišete pre kupovine i da pre upotrebe pažljivo pratite uputstvo proizvođača za pravilno korišćenje.

*Ovaj tekst je informativnog karaktera i izražava mišljenje autora, koje ne mora uvek biti ispravno. Electro Ricambi d.o.o. nije odgovoran, niti garantuje za bilo koje mišljenje, preporuku, ili zaključak koji se pojavljuje u tekstu. Takođe, Electro Ricambi d.o.o. ne može da prihvati odgovornost za bilo kakav gubitak ili štetu nastalu iz tumačenja ovog teksta.

Ostavite komentar

Follow us on Facebook